Een jurk voor elke dag

Lees de column

Notorious Clothing vroeg me een aantal blogs te schrijven t.b.v. hun online marketingacties. De onderwerpkeuze stond me vrij, zolang het maar paste bij de sfeer, stijl en uitstraling van de winkel. Onderstaande column verscheen op diverse websites.

Een jurk voor elke dag

Hoe incorporeer je retro in je zakelijke kledingstijl?

- door Notorious Clothing / Christine Geense

Ken je dat? Je past een prachtige retrojurk, hij staat je fantastisch, iedereen roept dat je ‘m moet kopen, maar je twijfelt, want: wanneer trek je zo’n jurk nu werkelijk ààn? Je zit drie, vier, vijf dagen per week op kantoor en in het weekend heb je niet altijd zin om je zo ‘op te doffen’. Is het niet zonde van je geld (en van de jurk), als je ‘m maar een paar keer per jaar aantrekt?

Je hebt gelijk: je koopt zo’n jurk niet voor de hanger in je kast. Maar wat houdt je tegen om in zo’n jurk naar het werk te gaan? De retrostijl is echt niet voorbehouden aan vintageparty’s of bruiloften met een Mad Men-thema. Sterker nog, je favoriete feestjurk kan gemakkelijk óók je representatieve, zakelijke power suit zijn. Met onze drie A’s van Advies, Aansluiting en Aantrekkingskracht vind ook jij je inner Joan.


1. Advies

Het is een wijdverbreid misverstand dat de Mad Men-stijl wonderen doet voor elk figuur. Er is een jurk voor elke vrouw, maar er is geen vrouw voor élke jurk. Veel retrokleding is gemaakt van een betere kwaliteit materiaal en een wat dikkere stof, en dat maakt inderdaad veel uit voor het plaatje. Maar met alleen een adoptie van de stijl ben je er nog niet. Het is zaak om een jurk uit te zoeken die past bij jouw lichaamsvorm. Ben je een peer of een appel? En, ook niet onbelangrijk: klopt het beeld dat je van jezelf hebt? Of ben je misschien toch een zandloper, een kokertje of een diamant? In een goede kledingwinkel weten ze het vaak beter te identificeren dan jijzelf. Als je de juiste pasvorm eenmaal hebt gevonden, zul je zien dat jurken passen ineens veel efficiënter (en leuker!) is, omdat je nu veel gerichter te werk kunt gaan.


2. Aansluiting

Je hoeft er niet meteen van top tot teen uit zien als Joan Harris. Liever niet zelfs. Je wilt een nieuwe stijl, geen kostuum. Probeer daarom allereerst je huidige garderobe aan te laten sluiten op je nieuwe aankoop. Heb je een favoriet jasje of vest dat je graag naar het werk aandoet? Kijk of je dat kunt combineren met je retrojurk (en neem het mee, de eerstvolgende keer dat je gaat winkelen). Let erop dat je één statement piece tegelijkertijd draagt, zeker als je in de retrostijl nog wat onwennig bent en/of in een behoudender omgeving werkt. Dus is je jurk erg opvallend, tone it down met een neutrale blazer en niet al te opvallend schoeisel. Kijk, wij zijn helemaal vóór spectaculaire ensembles en dramatische entrees, maar laten we rustig aan beginnen!


3. Aantrekkingskracht

‘Aantrekkingskracht’ bedoelen we op twee manieren. 1: Pak van het rek wat je, om wat voor reden dan ook, mooi vindt. Wijs niet bij voorbaat iets af omdat je denkt dat het je niet zal staan. Een patroon, een stof, een kleur; spreekt het je aan, dan, 2: trek je het aan. Aan een hanger zie je weinig af. Alleen door ‘m aan te trekken, kun je zien en voelen wat de jurk met je doet, onderschat dat niet!

Natuurlijk is zelfvertrouwen het belangrijkste component van een geslaagd (werk)tenue. Maar soms is ‘je ergens lekker in voelen’ écht gewoon een kwestie van even wennen. Zeker, de eerste dag zullen de opmerkingen op je werk niet van de lucht zijn. “Zo, hebben we een feestje?”, “Wat dacht je; ik ga op chique vandaag?”. Maar na een paar dagen hoor je er niemand meer over. Tot je op een dag weer eens in een spijkerbroek op het werk verschijnt, en je collega verschrikt vraagt wat er met je mooie jurk is gebeurd.

Dus ga ervoor, durf het aan! Onthoud maar zo: het ergste wat je kan overkomen, is dat je een compliment krijgt.

Christina Hendricks (Joan Harris in Mad Men)