Lees het interview


Prof. dr. Anna Akhmanova is hoogleraar Celbiologie. Ik interviewde haar voor de rubriek 'Presenteerblaadje' van Pandora, waarin vrouwelijke wetenschappers zich uitspreken over hun ambitie.

Prof. dr. Anna Akhmanova
Studie: Biologie (Staatsuniversiteit van Moskou)
Gespecialiseerd in biochemie en moleculaire biologie


Al van jongs af aan wilde ik wetenschapper worden. Ik wilde dingen ontdekken en was gefascineerd door alles wat leeft en beweegt. Tijdens mijn studie Biologie, aan de Staatsuniversiteit van Moskou,kwam ik voor het eerst in aanraking met moleculaire biologie. De biodiversiteit van het leven die ik zo mooi vond, bleek op moleculair niveau minstens zo divers en interessant. Uiteindelijk ben ik dus geen veld-, maar een labbioloog geworden; toch houd ik me nog steeds bezig met de gedragingen van levende materie.

Als celbiologe doe ik onderzoek naar fundamentele mechanismen van de werking van cellen. Ik bestudeer een aantal specifieke onderdelen van de cel, zoals microtubuli, minuscule buisjes die een onderdeel van het celskelet vormen. Mijn onderzoek wordt mogelijk gemaakt dankzij de ontwikkelingen van de moleculaire biologie, de genetica, genetische modificatie, fluorescerende eiwitten en natuurlijk microscopie. Deze technieken komen niet alleen voort uit de biologie maar ook uit aangrenzende gebieden zoals chemie en natuurkunde. Biologie wordt daarmee meer en meer een Life Sciences-wetenschap. Een van onze gezamenlijke ambities hier is dan ook om meer interdisciplinaire studenten aan te trekken vanuit de natuurkunde, scheikunde, wiskunde en farmacie.

De biodiversiteit van het leven die ik zo mooi vond, bleek op moleculair niveau minstens zo divers en interessant.

Wat ambieert een hoogleraar zelf? In elk geval géén bestuurlijke functie, nog niet, omdat het zo lastig te combineren is met de onderwijs- en onderzoektaken die ik zo graag doe. Wel zie ik de komende jaren nog een rol voor mij weggelegd in de organisatie van de Nederlandse microscopie. Als voorzitter van de Nederlandse Microscopie Vereniging ben ik geïnteresseerd in de organisatie van financiering van grote microscopie-infrastructuurprojecten. Verder zal ik me ook de komende jaren in blijven zetten voor beter en meer interdisciplinair onderwijs. Onderzoek en onderwijs zijn in onze onderzoekgroep zeer verweven. We doen veel onderzoek zelf, maar we bieden masterstudenten ook de mogelijkheid om aan ons onderzoek bij te dragen. Daarvoor mogen zij gebruikmaken van de allerbeste microscopieapparatuur en doen ze zo ervaring op met zeer geavanceerde technologie. Als ze zich kunnen verdiepen en betere ervaring hebben, biedt ze dat niet alleen betere carrièrekansen maar ook een perspectief op ‘wat er allemaal mogelijk is’. Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen die kans krijgen.